Gyerekülés

Gyerekülések

A gyermek biztonsági rendszerek, gyermekülések, babahordozók, ülésmagasítók annyiféle kivitelben készülnek, hogy a köztük való eligazodás figyelmet igényel. Összegyűjtöttük mik azok az alapvető ismérvek, amelyek alapján kiválasztható a gyermek korának, és az autó típusának is megfelelő, legnagyobb biztonságot nyújtó gyerekülések.
A gyerekek biztonságos utaztatásához tehát nagyon fontos a jóminőségű, a kornak, testmagasságnak és az autóhoz is megfelelő gyermekülés. A gyereküléseket a gyártók az alábbi kategóriákba sorolják (öt kategória van):
Üléskategóriák súlycsoport szerint:
Csoport Súly Életkor
• Egy éves korig: 0 / 0+ csoport, azaz 0-9 kg, illetve 0-13 kg ülések
A csecsemők nyaka nagyon érzékeny, ezért hátrafele néző ülésre van szükségük. Ez jobb védelmet nyújt erős fékezések, vagy frontális ütközések esetén, mivel a nyakra eső terhelést 90%-kal csökkenti. Így a csecsemő megússza ütközéskor az ún. ostorcsapást (a fej előre, majd visszacsapódik), ami az aránytalanul nagy gyerekfej és gyenge nyak miatt veszélyes.
Az általános szempontokon kívül még vegyük figyelembe az alábbiakat is:
• mivel ezt az üléstípust igen gyakran kell ki- és betenni a kocsiba, könnyen és egyszerűen beszerelhető típust válasszunk,
• fiúcskánál a nagyobb, leánykánál a kisebb hordozót célszerű megvenni,
• tavaszi, nyári babáknak is nagyobb típust vegyünk, mivel ősszel-télen, amikor már overállban utaznak, több helyre lesz szükségük,
• az újszülöttek biztonságának érdekében vegyünk fejszűkítő, fej- és gerincemelő párnákat az üléshez, vagy válasszunk olyan ülést, amelyhez eleve jár,
• jó, ha van napellenzője a hordozónak, hogy védje a baba szemét a betűző napfénytől, vagy este a szaladó lámpafénytől,
• az autó övéhez vásároljunk övrögzítőt, a fékezéskor történő kilazulás megelőzésére,
• ne vegyünk olyan ülést, amelynek a csecsemő hasa előtt lapja van. Balesetveszélyes!
Másik megoldás a 0-18 kg-os korig használható bébiülés beszerzése. Ezt 10 kilós korig jellemzően a menetiránnyal fordítva, majd azzal szemben kell bekötni. Előnye, hogy ezzel a módszerrel csak 2 ülést kell vennünk, hisz ebből már rögtön átülhet a gyermek a kiskamaszülésbe.
• 1-4 éves kor: 1. csoport, azaz 9-18 kg vagy 9-36 kg ülések
18 hónapos kor alatt továbbra is javasolt a menetiránynak háttal beszerelhető gyermekülés. 18 hónapos kortól lehet áttérni a menetiránnyal azonos irányba néző ülésekre.
Az általános szempontokon túl fontos, hogy az ülés rendelkezzen ötpontos rögzítő övvel, és legyen állítható háttámlájú (legalább két pozícióba állítható).
A ki- és beszerelés ennél az üléstípusnál jellemzően már nem napi feladat, de akkor is próbáljuk be az ülést az autóba, arra az üléshelyre, ahol használni fogjuk.
• 5-12 éves kor: 2. és 3. csoport: 15-36 kg ülések, ülésmagasítók
A gyermekek jellemzően 5-7 éves korban növik ki a hagyományos gyermekülést. Ekkor lesz szükség az ülésmagasító eszközre, ún. booster-ülésre. A három pontos biztonsági övekhez használható ülésmagasító biztosítja, hogy a biztonsági öv a mellkason megfelelően rögzüljön, és a gyermeknek oldalt is megfelelő támasztékot nyújt.


By: Péter Szilvia